Ετικέτες

, , , , ,

avocado salad 3Μέσα στα πράγματα που βρίσκονται σχεδόν πάντα στη λίστα με τα ψώνια μας και φυσικά στην κουζίνα μας είναι τα αβοκάντο. Ο λόγος; Είναι απλά υπέροχα! H πυκνή, βουτυρώδης γεύση τους και η μεγάλη θρεπτική τους αξία σε συνδυασμό με την κρεμώδη υφή τους τα καθιστούν τα πιο κατάλληλα και συγχρόνως θρεπτικά και υγιεινά συστατικά σε αμέτρητες vegan συνταγές.

Το αγαπημένο μας έδεσμα είναι το vegan τζατζίκι με βάση τον πολτό από ώριμα αβοκάντο που, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, το απολαμβάνουμε αρκετά συχνά, όπως και την χωριάτικη σαλάτα με αβοκάντο. Και επειδή αγαπάμε ιδιαίτερα τα γλυκά, όταν μας περισσεύουν ώριμα αβοκάντο τα αξιοποιούμε με τον πιο νόστιμο τρόπο, φτιάχνοντας δηλαδή μια ντελικάτη σοκολατένια vegan μους αβοκάντο που λιώνει στο στόμα και είναι 100% ωμοφαγική ή ένα μεθυστικό σοκολατένιο vegan παγωτό αβοκάντο αλλά και την επίσης ωμοφαγική σοκολατένια τάρτα με αβοκάντο και καρύδα.

avocado salad 2

Είμαι σίγουρη ότι ο καθένας από εσάς, τουλάχιστον όσοι είστε λάτρεις αυτού του ιδιαίτερου φρούτου, θα έχει και από μια τουλάχιστον αγαπημένη συνταγή με αβοκάντο και είμαι σίγουρη ότι αν τις μαζέψουμε όλες μαζί θα είναι εκατοντάδες! Τόσο καταπληκτικό φρούτο είναι και αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη που αυτός ο καρπός ευδοκιμεί και στην χώρα μας.

Σήμερα λοιπόν που η ζεστασιά της άνοιξης έχει μπει για τα καλά στο σπιτικό μας, συνδυάσαμε μερικά ώριμα αβοκάντο μαζί με ρεβίθια (κρατήσαμε μερικά από αυτά που βράσαμε για την ρεβιθάδα μας) και μυρωδικά για να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη, δροσερή, πλούσια ρεβιθοσαλάτα, ιδανική για να παραγεμίσουμε πίτες ή σάντουιτς ή απλά να συνοδέψουμε το γεύμα μας. Εδώ το αβοκάντο λειτουργεί σαν μια “βουτυρένια” σως που δένει μεταξύ τους τα υλικά, εκχυλίζει τα αρώματά τους, αναδεικνύει τις γεύσεις τους. Η συνταγή είναι απλή και γρήγορη. Αρκεί να μην ξεχάσουμε να πολτοποιήσουμε το αβοκάντο μαζί με το λεμόνι και το μηλόξιδο για να διατηρήσει το όμορφο χρώμα του και να μην μαυρίσει.

avocado salad 1

Υλικά
(για 2-4 άτομα)

για την σαλάτα

  • 1 + 1/4 φλιτζ. γεμάτο ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα
  • 1 κλωναράκι σέλερι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ολόκληρο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο

για την σως 

  • 1 ώριμο αβοκάντο μέτριου μεγέθους, καθαρισμένο
  • χυμό από 1/2 ζουμερό λεμόνι
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1/2 – 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον μια σκελίδα σκόρδο λιωμένη και 2-3 σταγόνες ταμπάσκο

για το σερβίρισμα

8 φέτες ψωμί ολικής σε φέτες, φρυγανισμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

avocado salad 5

Εκτέλεση
1. Πολτοποιούμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ το αβοκάντο μαζί με το λεμόνι, το μηλόξιδο για να διατηρήσει το χρώμα του και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
2. Με ένα πιρούνι λιώνουμε ελαφρά το 1 φλιτζάνι ρεβίθια αλλά δεν τα πολτοποιούμε. Είναι ωραίο στο τέλος να μένουν μερικά μεγαλύτερα κομμάτια. Τα υπόλοιπα (1/4 φλιτζ.) τα κρατάμε για να γαρνίρουμε την σαλάτα μας.
3. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και δοκιμάζουμε στο λεμόνι και το αλάτι. Αφήνουμε την σαλάτα στο ψυγείο σκεπασμένη για μία ώρα τουλάχιστον. Πριν την βάλουμε στο τραπέζι γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα ρεβίθια και τον μαϊντανό.
4. Ψήνουμε λεπτές φετούλες ψωμιού και σερβίρουμε μαζί με την ρεβιθοσαλάτα σαν ορεκτικό ή φτιάχνουμε νόστιμα σάντουιτς!