Ετικέτες
Black Forest raw vegan, τούρτα, χωρίς γλουτένη, ωμοφαγία, ωμοφαγικό, κάσιους, κεράσια
Τον Ιούνιο τα κεράσια έχουν την τιμητική τους και, ευτυχώς στη χώρα μας, μπορεί να βρει κανείς στις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα, μεγάλη ποικιλία από δαύτα. Εμείς προτιμάμε τα κατακόκκινα, τραγανά κεράσια, που, αν και είναι λίγο πιο ακριβά από τα άλλα, αξίζουν και με το παραπάνω.
Παρότι αυτή την εποχή έχω αρκετή δουλειά, σκεφτόμουν ότι είναι σχεδόν ιεροσυλία να περάσει ο μήνας και να μην φτιάξω έστω μια συνταγή με κεράσια. Έτσι μου ήρθε στο μυαλό η Black Forest, όμως ήθελα μια εκδοχή χωρίς την ζάχαρη και τα επεξεργασμένα λιπαρά που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική. Ευτυχώς η απάντηση δεν ήταν καθόλου δύσκολη, καθώς η φύση μας προμηθεύει με θαυμάσιες πρώτες ύλες και το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη να τις αξιοποιήσει και να δημιουργήσουμε!
Επέλεξα λοιπόν να φτιάξω μια ωμοφαγική τουρτίτσα για να απολαύσουμε τα κεράσια σε όλο τους το μεγαλείο! Η συνταγή αυτή, αν και απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο για την προετοιμασία και την παρασκευή της, πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Για τη βάση
- 1 φλιτζ. (100 γρ.) καρυδόψιχα
- ½ φλιτζ. (65 γρ.) αλεσμένο λιναρόσπορο
- ¾ φλιτζ. (60 γρ.) καρύδα ξερή, τριμμένη
- 1 ¼ φλιτζ. (225 γρ.) σταφίδες ξανθές
- 3-4 κ.σ. κακάο
- 2 κ.σ. νερό
Για την ωμή μαρμελάδα κεράσι
- 1 φλιτζ. (200 γρ.) κεράσια καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσι
- 110 γρ. δαμάσκηνα ξερά ή χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
επιπλέον 1 φλιτζ. (200 γρ.) κεράσια καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσι
- 2 φλιτζ. κάσιους
- ½ φλιτζ. γάλα καρύδας
- ½ φλιτζ. λάδι καρύδας λιωμένο
- ½ φλιτζ. από οποιοδήποτε ωμό ρευστό γλυκαντικό (όπως σιρόπι αγαύης)
- 1 κλωναράκι φυσική βανίλια, την ψίχα
επιπλέον ¾ φλιτζ. (150 γρ) κεράσια καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσι
Για το σιρόπι σοκολάτας
- 3 κ.σ. από οποιοδήποτε ωμό ρευστό γλυκαντικό (όπως σιρόπι αγαύης)
- 2 κ.σ. λάδι καρύδας
- 2 κ.σ. κακάο
μερικά κεράσια ολόκληρα για το γαρνίρισμα
Ξεκινάμε βάζοντας τα κάσιους σε μια λεκανίτσα με άφθονο νερό να μουλιάσουν για 6 ώρες.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κεράσια που χρειαζόμαστε, αφαιρώντας τα κοτσάνια και τα κουκούτσια και τα βάζουμε στην άκρη.
Για τη βάση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σταφίδες και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε πολύ καλά.
Στον κάδο του πολυκόφτη ρίχνουμε την καρυδόψιχα και τη χτυπάμε ώσπου να γίνει σκόνη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά –εκτός το νερό- και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Το μείγμα μας θα πρέπει να έχει γίνει μια μπαλίτσα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του πολυκόφτη. Αν παραμένει θρυμματισμένο, προσθέτουμε τις 2 κ.σ. νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα για μισό λεπτάκι ακόμα. Ε, τώρα δε μπορεί, θα είναι έτοιμο!
Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 μέρη –το ένα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Κόβουμε 2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και με τη βοήθεια ενός πλάστη θα ανοίξουμε 2 δίσκους.
Για τη βάση, παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του μείγματος. Πασπαλίζουμε το αντικολλητικό χαρτί και την επιφάνεια της «ζύμης» με λίγο κακάο –για να μην κολλάει- και με τον πλάστη ανοίγουμε έναν δίσκο. Καλό είναι να έχουμε δίπλα μας το τσέρκι που θα χρησιμοποιήσουμε για να σιγουρευτούμε ότι χωράει ακριβώς μέσα. Όσα κομματάκια περισσεύουν τα κόβουμε με ένα μαχαιράκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το 2ο κομμάτι «ζύμης» και το αφήνουμε στην άκρη.
Για τη μαρμελάδα
Πλένουμε τα δαμάσκηνα ή τους χουρμάδες, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα ζυγίζουμε. Θα πρέπει να είναι περίπου 110 γρ. ή ¾ φλιτζ.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με 1 φλιτζ. καθαρισμένα κεράσια και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη και λεία μαρμελάδα.
Για την κρέμα βανίλιας
Τοποθετούμε τα μουλιασμένα και στραγγισμένα κάσιους μαζί με όλα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη και λεία κρέμα.
Συναρμολόγηση
Τοποθετούμε το αντικολλητικό χαρτί με τη βάση στην πιατέλα ή το δίσκο που θέλουμε, βάζουμε πάνω το τσέρκι και ξεκινάμε να χτίσουμε την τούρτα μας. Φυσικά αν θέλουμε μπορούμε να ξεκολλήσουμε τη βάση από το χαρτί και να την τοποθετήσουμε απευθείας πάνω στο σκεύος μας. Ό,τι μας εξυπηρετεί!
Βάζουμε πάνω στη βάση 1 φλιτζ. καθαρισμένα κεράσια και τα καλύπτουμε με τη μαρμελάδα κεράσι.
Περιχύνουμε με το 1/3 από την κρέμα βανίλιας.
Τοποθετούμε το 2ο δίσκο ακριβώς πάνω από τη στρώση κρέμας-κερασιών-μαρμελάδας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη κρέμα βανίλιας με ¾ φλιτζ. καθαρισμένα κεράσια και την απλώνουμε πάνω από τη δεύτερη βάση.
Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε το μείγμα μας σκεπασμένο το ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, ώστε να σφίξει αρκετά.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σοκολάτας πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι.
Με ένα κουτάλι κάνουμε σχέδια πάνω στην επιφάνεια της τούρτας.
aris said:
Τέλειο Βίκυ !! Μου αρέσει που χρησιμοποίησες αρκετά αποξηραμένα φρούτα για να δώσεις έξτρα γεύση και γλύκα. Και από εμφάνιση σκίζει !!
Και εγώ πειραματίζομαι σε ένα black forest για ένα από τα επόμενά μου post..Είναι half raw .. για να δούμε. Λίγο το κέικ θέλει δουλειά, τα υπόλοιπα δείχνουν ΟΚ…
veganinathens said:
Σε ευχαριστώ πολύ 🙂 Αν είναι και βέγκαν, ανυπομονώ να το δοκιμάσω! Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις την άκρη!
aris said:
Ναι, το συγκεκριμένο vegan θα είναι. Μάλλον πάει για το επόμενο post !
aris said:
Ψέμματα, θα έχει μέλι. Αλλά θα μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με αγαύη ή σιρόπι σφενδάμου 😉
veganinathens said:
Κάπως έτσι θα γίνει! Το περιμένω λοιπόν 🙂
Evangelia vlassopoulou said:
Πω πω, ειναι θεϊκή, εχει αρκετή διαδικασία στην υλοποίηση, τα υλικές ομως ειναι ολα εξαιρετικά και ειμαι σίγουρη οτι το αποτέλεσμα θα ειναι τόσο γευστικό….πολυ θα ήθελα να δοκιμάσω ενα κομμάτι.
veganinathens said:
Ευχαριστώ Ευαγγελία μου! Είναι πολύ ωραίο γλυκό και νομίζω ότι μια μέρα που θα έχει κανείς λίγο χρόνο αξίζει τον κόπο να το φτιάξει. Το μόνο χρονοβόρο (και πάλι μη φανταστείς) είναι το να καθαριστούν τα κεράσια. Ελπίζω να βρεις το χρόνο να τη φτιάξεις!
Βανα Γαλανη said:
Γευστικότατη και με εντυπωσιακή εμφάνιση!! Πολύ ελαφριά και γλυκόξινη!!! Ξετρελάθηκαν όλοι μόλις τη δοκίμασαν!!!! Μπράβο Βίκυ!!!! Για να μη στερούμαστε τέτοιες λιχουδιές!!!