Ετικέτες

, , , , , , ,

souffle 1souffle 3

Αν και απολαμβάνω πάρα πολύ τα φρούτα και τα λαχανικά, τις σαλάτες και τα ελαφριά φαγητά, ορισμένες φορές αισθάνομαι μια ακαταμάχητη επιθυμία για ένα πλούσιο και νόστιμο πιάτο. Ευτυχώς ακόμα και ένα υπέροχο βέγκαν σουφλέ δεν χρειάζεται να είναι βαρύ ή ανθυγιεινό.

Κάτι που μου αρέσει πολύ στο φαγητό αυτό είναι η υφή του: κρεμώδης λευκή σάλτσα μανιταριών περιβάλλει τα μακαρόνια και εκρήξεις-εκπλήξεις συμπυκνωμένης γεύσης από τις λιαστές ντομάτες, που αντικαθιστούν παραπάνω από επάξια τα αλλαντικά στις αντίστοιχες μη βέγκαν συνταγές, προσφέρουν μια πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική εμπειρία.

Τη συγκεκριμένη συνταγή την έκανα με πένες από αλεύρι καλαμποκιού και βέγκαν τυρί της Βιοτρός για να την κρατήσω χωρίς γλουτένη. Ωστόσο γίνεται το ίδιο πετυχημένη και με ζυμαρικά από σιμιγδάλι σίτου.

Το σίγουρο είναι ότι με γλουτένη ή χωρίς θα το καταευχαριστηθείτε!

Υλικά

  • 500 γρ πένες καλαμποκιού (ή άλλα ζυμαρικά πένες χωρίς γλουτένη)
  • 1 ½ φλιτζ. κάσιους
  • 2 ¾ φλιτζ. νερό
  • 500 γρ. μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 ½ φλιτζ. λιαστές ντομάτες ξερές (όχι στο λάδι)
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ φυτικό τυρί τριμμένο (εγώ χρησιμοποίησα μοτσαρέλα Viofree)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καταρχήν φτιάχνουμε μια ωραία κρέμα από κάσιους ως εξής: Μουλιάζουμε τα κάσιους σε άφθονο νερό για 4-6 ώρες. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα 2 ¾ φλιτζ. νερό, τη διατροφική μαγιά, λίγο αλάτι και το χυμό του λεμονιού και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και παχύρευστη κρέμα.
  2. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ τις λιαστές ντομάτες, τις περιχύνουμε με μπόλικο βραστό νερό -να τις καλύψει- και τις αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμυδάκι, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε την κρέμα από κάσιους, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας διαρκώς για 5 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα.
  5. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μακαρόνια και τις λιαστές ντομάτες. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  6. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα του σουφλέ.
  7. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένο φυτικό τυρί και μερικές φέτες ντομάτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για 40 λεπτά.

Σημείωση: Το σουφλέ αυτό όταν σερβίρεται ζεστό παραμένει στο εσωτερικό του κρεμώδες και γευστικό, αρκεί να μην το παρακάνουμε στο ψήσιμο και βέβαια να μη τσιγκουνευτούμε το φυτικό τυρί από πάνω. Αν δεν έχουμε μπορούμε να καλύψουμε την επιφάνεια με μια μπεσαμέλ, όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στα λαζάνια με λαχανικά. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο κρεμώδες απλά λιγότερο τυρένιο.

Λιαστές ντομάτες φτιάχνω μόνη μου ή αγοράζω, ξερές και όχι στο λάδι, από μπαχαρικάδικα, σε πολύ καλές τιμές. Αφενός είναι πολύ πιο οικονομικές, συντηρούνται στο σακουλάκι τους σε δροσερό μέρος για αρκετό καιρό και αφετέρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους ακόμα και αν δε θέλουμε επιπλέον λάδι στη συνταγή μας.

Μανιτάρια χρησιμοποίησα πλευρώτους – από τα αγαπημένα μου είδη που τα βρίσκει κανείς και πιο εύκολα κάθε εποχή.

Τη συνταγή τη συνιστώ ανεπιφύλακτα και για τραπέζι με μη βέγκαν φίλους μας. Θα τους καταπλήξει!

souffle 4